Benin

Benin

Det lilla landet Benin utgörs av en smal landremsa vid Guineabukten i Västafrika. På en landyta motsvarande en fjärdedel av Sveriges lever drygt nio miljoner människor. Efter självständigheten från kolonialmakten Frankrike 1960 blev Benin först beryktat för militärkupper, och därefter känt som en marxist-leninistisk enpartistat. Men sedan tidigt 1990-tal är landet något av ett demokratiskt föredöme i regionen., med en ekonomi baserad främst på bomullsodling.

Benin är ett fattigt land, om än inte det värst drabbade i Västafrika. Det rankades på plats 167 av 187 länder i FNs utvecklingsorgan UNDPs välfärdsindex 2011. Tre fjärdedelar av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen och en fjärdedel saknar tillgång till rent dricksvatten. Ändå har situationen förbättrats under 2000-talet, mycket tack vare de åtgärder som vidtagits för att bekämpa fattigdomen. Så har till exempel barnadödligheten minskat, men 2006 var fortfarande en femtedel av barnen undernärda.

Nästan en fjärdedel av befolkningen beräknas vara anhängare till traditionella afrikanska religioner. Dessa trosföreställningar präglas av andetro och förfädersdyrkan (animism) och kallas ofta voodoo efter fonspråkets ord för ande, vodun. Voodoo-kulten har förts vidare av slavar från Benin till bland annat Västindien och Brasilien.

Pingstförsamlingen i Eskilstuna samarbetar sedan slutet av 90-talet med pingstsamfundet EEADB ( Eglises Evangeliques des Assemblées de Dieu du Benin). EEADB har ca 152 000 medlemmar fördelade på 867 församlingar.

 

Distansbibelskolan

Eglises Evangeliques des Assemblées de Dieu du Benin, är den rörelse som Distansbibelskolan samarbetar med i Benin. Arbetet med att bygga upp bibelskolan har precis börjat. Man kommer att använda det regionala program på franska som finns framtaget för hela Västafrika. EEADB har egen bibelskola och ser Distansbibelskolan som ett komplement för att träna och utrusta ledare som inte har möjlighet att gå på en traditionell bibelskola.

Ledare för Distansbibelskolan i Benin är Magloire Koudawa

 

 

 

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

Postadress:
Distansbibelskolan IBRA
BOX 151 44
167 15 Bromma

Kontakt:
Telefon: 08 608 96 40
Mobil: 0765 36 96 40
E-post: distansbibelskolan@ibra.se

@ 2018 IBRA - All rights reserved.