Senegal

Senegal

Längst ut på Afrikas västra horn ligger Senegal. Senegal är den enda staten på det västafrikanska fastlandet som aldrig styrts av militärer. Dess första president efter självständigheten 1960 var poeten Léopold Sédar Senghor. Sedan början av 1980-talet råder flerpartidemokrati, vars stabilitet dock visat tecken på att börja svikta under de senaste åren. Trots att Senegal är mer utvecklat än de flesta grannländerna råder stor fattigdom. Majoriteten är beroende av odling för eget bruk för att klara sin försörjning. Fisket är också viktigt.

Ungefär hälften av Senegals drygt 14 miljoner invånare bor i städer. I en Afrikans kontext är detta en hög siffra. Många flyttar från fattigdomen på landsbygden i hopp om att kunna hitta ett arbete i städerna. Särskilt huvudstaden Dakars förorter växer snabbt och en femtedel av befolkningen bor på den lilla halvön Cap Vert, där Dakar ligger.

Den stora majoriteten av landets befolkning är muslimer, men religionsfriheten finns inskriven i landets författning och landet har haft en relativt stor tolerans mellan olika religioner. Dock har de sista åren oroligheter med kyrk bränning uppstått vid enstaka tillfällen. Pingströrelsen i landet är ganska liten, men starkt växande framför allt i huvudstaden Dakar.

 

Distansbibelskolan

Senegal är en av våra absolut senaste satsningar. I samarbete med Eglise Assemblée de Dieu Senegal (EADS) håller vi som bäst på att starta upp arbetet. I Västafrika har vi ett regionalt projekt med ett gemensamt franskt program, som Senegal har anslutit sig till. Redan tidigt påpekade man att behovet av att få bibel- och ledarträning på olika stamspråk hade hög prioritet. Pastorer på landsbygden har inte tillräcklig kunskap i franska för att kunna tillgodogöära sig undervisningen. Nivån på undervisningen måste också anpassas till de lokala förutsättningarna. Man har därför börjat att översätta och nyproducera bibelundervisning på två olika stamspråk, Serere och Bassari. I framtiden hoppas man kunna ge undervisningen på fem språk.

I huvudstaden Dakar är kunskapen i franska högre och där har man redan startat upp med elever på det franska programmet.

Pastor Ndour Mignane som är pastor i en av Pingstkyrkorna I Dakar han är också Distansbibelskolans ledare Senegal.

 

Studentröster

Ndour Mignane Senegal

Då arbetet är alldelses nytt ger vi här I stället vittnesbördet från vår ledare i Senegal  Ndour Mignane.

"Jag växte upp i en muslimsk familj, gick i moskén, fastade… Jag var en god muslim redan som liten. Jag hade en sjukdom som finns här i Afrika som ger svåra sår på kroppen. Mina sår kom i ansiktet, så jag var tvungen att ha ett skynke för att dölja mitt ansikte, för att folk skulle stå ut med att se på mig. En dag stod jag och tittade på en fotbollsmatch, när mannen bredvid mig började tala med mig om de goda nyheterna – Bibelns evangelium. Det var första gången jag hörde de och jag försökte slå  bort det från mina tankar. Jag var ju muslim och hade lärt mig hata kristna. Men jag kunde inte glömma orden om förlåtelse." Mignane berättar hur han flyttade hemifrån för att studera, då kom han åter i kontakt med kristna människor och han fattade beslutet att bli en Jesu lärjunge. ”Det gjorde att jag blev utslängd från sin familj, förlorade min vänner…” berättar Mignane. ”Men Gud var god mot mig. Även om ärren finns kvar i mitt ansikte helade Gud mig. Det blev ett vittnesbörd för min familj. Jag studerade teologi, blev pastor i en Pingstkyrka och nu arbetar jag också med Distansbibelskolan. För en tid sedan ringde min pappa. Han låg på sin dödsbädd och när jag kom till honom bad han mig om förlåtelse för förföljelse han hade utsatt mig för och tog emot Jesus i sitt liv.”

”Idag är många i min släkt troende, och det finns en kyrka i min hemby” säger Mignane med glädje i röste.

 

 

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

Postadress:
Distansbibelskolan IBRA
BOX 151 44
167 15 Bromma

Kontakt:
Telefon: 08 608 96 40
Mobil: 0765 36 96 40
E-post: distansbibelskolan@ibra.se

@ 2018 IBRA - All rights reserved.