Paraguay

Paraguay

Det fattiga Paraguay ligger inträngt mellan sina rikare grannar Brasilien och Argentina. Den inofficiella, "svarta" ekonomin tros vara större än den officiella, lagliga. Korruption och dålig gränskontroll har gjort Paraguay till ett smugglarparadis. Den officiella ekonomin baseras på jordbruk, främst produktion av soja, kött och bomull. Befolkningen som är på nästan 7 miljoner invånare är koncentrerad till Paraguays östra del. I Chacoområdet väster om Paraguayfloden bor bara några få procent av invånarna. Befolkningstillväxten är en av de högsta i Latinamerika och inflyttningen till städerna är stor. Trots det är Paraguay mindre urbaniserat än de flesta andra latinamerikanska länder. En tredjedel av paraguayanerna lever i eller i utkanterna av huvudstaden Asunción, där stora slumområden har vuxit fram. Mellan åren 1954 och 1989 styrdes Paraguay av diktatorn Alfredo Stroessner. Landet fick rykte om sig som ett säkert gömställe för gamla nazister. Sedan Stroessner störtats har landet demokratiserats och öppnat sig mot omvärlden, men de gamla godsägarna och militären har i stort sett behållit greppet om landet..
Ungefär 90% av landets invånare är katoliker.

 

Distansbibelskolan

Distansbibelskolan började sin verksamhet i Paraguay redan 1991.

Verksamheten har fortfarande sitt kontor utanför huvudstaden Acunsion där bibelskolan ITF är lokaliserad. Sedan några år tillbaka har den traditionella bibelskolan

Instituto Theologico Filadelfia (ITF) samma styrelse och använder samma undervisningsprogram. Man använder det gemensamma Distansbibelskole programmet för Latinamerika som är uppdelat i tre kurser med vardera 12 ämnen i varje kurs.

Många av eleverna kommer från den Paraguayanska landsbygden men under senare år har många unga elever från städerna börjat studera på distansbibelskolan. Hela verksamheten med den traditionella bibelskolan och distanskurserna leds av David Florenciani.

 

Studentröster

Martha-ParaguayHon är 19 år, studerar till psykolog på universitetet i San Pedro i norra Paraguay och är ungdomsledare i församlingen. Hon skrattar mycket, sjunger i lovsångsteamet, har många vänner, drömmer om framtiden, är en av många unga elever på kurserna i Paraguay, hon beskriver sig som lycklig. När man ser henne tänker man att hon är en lyckligt lottad tjej som livet har behandlat väl.

Men allt började inte så bra för Martha. Troligtvis föddes hon med det hjärtfel som kom att förändra hennes liv. Hon var jämt sjuk som barn. När hon var 5 år fick hon en diagnos att hennes hjärtsjukdom troligtvis skulle leda till döden innan hon kom i vuxen ålder. Det fanns visserligen ytterligare en operation att göra, som i bästa fall skulle förlänga hennes liv. Men operationen var dyr och tillsammans med kostnaden för resan var det helt enkelt inte möjligt för hennes föräldrar att klara av. ”Pappa hade börjat undersöka möjligheten att sälja vårt hus för att få pengar till operationen” berättar Marta.

”Slaktaren i byn där vi bodde var kristen och en dag kom han på besök och bad för mig. kom. Just den dagen var jag jättedålig” säger Martha ”Jag hade hög feber, runt 40° och mådde väldigt dåligt.. Min mamma visste inte att han var kristen utan trodde att han var någon sorts spiritist eller trolldoktor. Slaktaren började be en enkel bön för mig och sedan gick han. Men direkt kände jag att något hände. Febern började gå ner, jag bad att få något att äta, jag blev bara bättre och bättre. Dagarna gick och jag blev starkare och starkare, inga kramper längre” säger Martha med ett brett leende på läpparna.


Varför studerar du på Distansbibelskolan?
När jag blev frisk började jag läsa bibeln. När jag sedan blev frälst fick jag en ännu större längtan att fortsätta studera bibeln. Jag har redan klarat av alla tolv ämnen i den första nivån och har nu börjat på nivå två. Jag går ju på Universitetet och studerar till psykolog och har väldigt mycket studier under veckan. Jag drömmer om att klara av alla tre nivåerna och lära mig mer om Jesus och Guds ord – för det har förvandlat mitt liv. Jag är övertygad om att jag en dag kommer att ha mycket nytta av mina bibelstudier i mitt arbete som psykolog.

 

 

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

Postadress:
Distansbibelskolan IBRA
BOX 151 44
167 15 Bromma

Kontakt:
Telefon: 08 608 96 40
Mobil: 0765 36 96 40
E-post: distansbibelskolan@ibra.se

@ 2018 IBRA - All rights reserved.