Togo

Togo

Togo ligger på den Västafrikanska sydkusten, men har endast en 55 km lång kustremsa. Landet har gräns mot Ghana i väster, Benin i öster och Burkina Faso i norr. Huvudstaden Lomé ligger vid Ghana gränsen. Togo var från början en tysk koloni, men efter första världskriget förlorade Tyskland sina kolonier och Togo delades upp mellan Storbritannien och Frankrike. Den franska kolonin Franska Togoland blev en självständig stat med namnet Togo 1960. 1967 tog general Eyadema Gnassingbé makten vid en militärkupp och landet blev därefter en diktatur. General Eyadema satt kvar fram till sin död 2005. I början av 1990-talet infördes ett nytt valsystem, där olika partier tilläts deltaga. Efter Eyademas död skedde, efter flera kontroversiella turer, ett nyval, som Eyademas son Faure Gnassingbé vann med cirka 60 procent av rösterna.

 

Hälften av landets 6,8 miljoner invånare är under 18 år.

Av de 37 olika folkstammarna som finns i Togo är Ewe den största. Franska är landets officiella språk, men stamspråket Ewe talas av 60% av landets invånare.

 

Distansbibelskolan

Distansbibelskolan i Togo är en del av pingstsamfundet EADT. (l’Eglise des Assemblées de Dieu du Togo). På grund av att EADT har upplevt en mycket snabb tillväxt i landet,, vilket lett till att många av församlingarna saknar en egen pastor, har ledarträning varit och är mycket stort. Det är avgörande för att bevara väckelsen sund och livskraftig. Det går att ordineras till pastor inom samfundet EADT både genom samfundets bibelinstitut IBAD och via Distansbibelskolans kurser. Distansbibelskolan har därför en hög status i Togo. Undervisningen innehåller 28 kurser och genomförs under två läsår. Samfundsledningen räknar med Distansbibelskolan som en viktig del i sin missionsverksamhet till andra länder i Västafrika där man bedriver mission. Ledare  i Togo är Osseyo Kodjo.

 

Studentröst

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gnankou Kotchene Yaou, by- och församlingsledare i Togo och Distansbibelskolestudent Gnankou blev frälst 1995. Innan dess var han animist, liksom alla i byn. När han blev kristen brukade byinvånarna förfölja honom vid sina riter. När han köpte kristna kassettband för att få undervisning blev folk vansinniga. Man hävdade att han inte var myndig och därför inte fick hålla på med kristen tro. De bjöd in medicindoktorn för att få honom fördömd. Men medicinmannen bestämde att han skulle få fortsätta lyssna på band. Fortfarande är det stridigheter i byn mellan kristna och animister, även om det inte är så våldsamt som det har varit. Flera människor är besatta och ställer till problem.

En gång när det inte regnade bestämde sig byn för att offra till gudarna för att få regn, de enda som inte gjorde detta var de kristna. För detta blir de hånade. Normalt har man fetischer som ska skydda mot onda andar. Dessa fetischer inger mycket stor respekt, tjuvar är rädda att orsaka problem för sig själva genom att skada fetischerna. De kristna (som inte har fetischer) drabbas därför oftare av inbrott.

Idag är Gnankou både byledare och församlingsledare i byn. Av de 400 byinvånare, är 50 kristna och 350 animister. Fortfarande har han ett stort behov av att fördjupa sina bibelkunskaper och läser därför Distansbibelskolans kurser.

 

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

Postadress:
Distansbibelskolan IBRA
BOX 151 44
167 15 Bromma

Kontakt:
Telefon: 08 608 96 40
Mobil: 0765 36 96 40
E-post: distansbibelskolan@ibra.se

@ 2018 IBRA - All rights reserved.