Kambodja

Kambodja

Kambodja är ett traditionellt buddistiskt land i Sydostasien. Med sina 15 miljoner invånare är Kambodja ett av de minsta länderna i denna folkrika region. För tusen år sedan var landet en stormakt men har med tiden förlorat sin betydelse och rikedom genom de många krig som drabbat landet. Samtidshistorien är också en historia av blod och lidande. Under åren 1975-1979, då kommunistdiktaturen ”de röda Khmererna” med sin ledare Pol Pot i spetsen, bedrevs ett bisarrt samhällsexperiment, som ledda till att närmare 2 miljoner kambodjaner avrättades. Ett nationellt trauma som än idag är ett öppet sår i samhället, som sätter sin prägel på såväl dagens politik som det dagliga livet. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av korruption och fattigdom.

 

Ungefär nio av tio kambodjaner tillhör majoritetsfolket khmer. I landet finns tre större minoritetsgrupper: vietnameser, kineser och den muslimska folkgruppen cham. Därutöver finns en mängd små folkgrupper som främst lever i bergen i nordöstra Kambodja. De kallas med ett samlingsnamn khmer loeu (höglandskhmerer)

Sedan början av 1990-talet har antalet kristna ökat dramatiskt, från några hundra till över 300.000. Framför allt har det vuxit fram mängder av små hus-församlingar runt om i landet. Det finns några traditionella samfundsrörelser men också många en mängd oberoende rörelser och missionsorganisationer. Det finns en kristen paraplyorganisation under namnet Evangelical Fellowship of Cambodia (EFC)

En viktig del i den framväxande väckelsen har varit radioevangelisationen där IBRA och FEBC har spelat en viktig roll.

 

Distansbibelskolan

År 2000 samlades olika missionsorganisationer och nationella kyrkoledare för att diskutera en distansbibelskola i Kambodja. Resultatet blev att Distansbibelskolan startede en verksamhet i landet under namnet Cambodia Cassette Bible Institute (CCBI)

Detta skedde genom ett samarbete med olika traditionella bibelskolor och deras lärare. På så sätt kunde eleverna få sina studier tillgodoräknade vid fortsatta studier vid dessa skolor. De första eleverna antogs 2003.

Idag är den kristna radioorganisationen FEBC vår partner. Genom FEBC, som har en mängd samfund och rörelser inom sin organisation, får vi tillgång till ett stort nätverk och en stabil organisation.

FEBC planerar att bygga ett nätverk av små datastationer, ”hubbar”, ut över hela Kambodja. När detta blir verklighet kan ICBI, genom vårt partnerskap med FEBC, också få tillgång till detta nätverk och därigenom en fantastisk möjlighet att utöka vår verksamhet med distansundervisning över hela landet.

 

Studentröster

Phoolee Var

Phoolee är en bit över 40 år och evangelist: ”Under hela min under hela min uppväxt har det funnits en liten låda som ser ut som ett litet hus, utanför min dörr. Mitt folk tror att andarna bor där. Meningen är förstås att andarna ska hålla till där, så att vi ska må bra. Men så är det inte. Vi är bundna och plågade av dessa andar. Under många år bar jag en amulett runt halsen som ett tecken på att jag tillhörde dem. Men jag led under dem. Så berättade en pastor i min by för mig att Jesus Kritus kan befria från andarnas makt, och han uppmanade mig att ta av amuletten. Under stor bävan gjorde jag det – och blev befriad! Det var 1993 och nu berättar jag för andra om samma befrielse. Jag vet att många andra har upplevt samma frälsning och befrielse som jag!

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

Postadress:
Distansbibelskolan IBRA
BOX 151 44
167 15 Bromma

Kontakt:
Telefon: 08 608 96 40
Mobil: 0765 36 96 40
E-post: distansbibelskolan@ibra.se

@ 2018 IBRA - All rights reserved.